Държавата се подготвя да тегли нов заем от 1,2 млрд. лв.
Държавата се подготвя да тегли нов заем от 1,2 млрд. лв. / БГНЕС
Държавата се подготвя да тегли нов заем от 1,2 млрд. лв.
87427
Държавата се подготвя да тегли нов заем от 1,2 млрд. лв.
Държавата се подготвя да тегли нов заем от 1,2 млрд. лв.
  • Държавата се подготвя да тегли нов заем от 1,2 млрд. лв.
  • Държавата се подготвя да тегли нов заем от 1,2 млрд. лв.

Държавата се подготвя да тегли нов заем от 1,2 млрд. лева. Той ще бъде взет от Фонда за гарантиране на влоговете в банките с държавна гаранция от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

В декларация от парламентарната трибуна от БСП обвиниха правителството, че тегли пореден заем без финансова обосновка. В интервю за Дарик социалистът Румен Гечев обясни, че страната ни потъва в дългова спирала, която ще усетим още от следващата година.

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов отговориха на обвиненията на БСП. Горанов обаче обясни, че идеята на заема е финансово стабилизира. Борисов представи официална статистика от Националния статистически институт за държавния дълг.

Социалистите скочиха срещу идеята за теглене на нови държавни заеми

Министърът на финансите обвини БСП, че подменя истината. "Това, което цитират колегите, щеше да е притеснително, ако беше вярно", заяви Горанов. Двете гаранционни споразумения са съгласувани и голяма част от преговорите са водени именно от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, посочи той.

Горанов обясни ангажимента на държавата да гарантира този заем на Фонда с желанието да се получи по-добра доходност. "Двете гаранционни споразумения, които правителството е предложило, са изцяло в подкрепа на стратегията за стабилизиране на финансовата система, която рухна в предходния мандат, коментира министърът. Кога се разклати финансовата система на държавата това може да се види и хронологично да се проследи", отбеляза той.

Горанов посочи, че, когато от ГЕРБ са поели управлението, във фискалният резерв е имало суми, които не са позволявали държавата да се финансира нормално. Когато поехме управлението, фискалният резерв беше минимум около 5 млрд. лева през ноември 2014 г. Към 31 май 2016 г. фискалният резерв на държавата е 11 млрд. и половина, заяви министърът.

Държавата се подготвя да тегли нов заем от 12 млрд лв
netinfo

Освен премиерът и финансовият министър, на декларацията на лидера на БСП реагира и депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева. В изказването си от парламентарната трибуна обаче Караянчева премести Пекин във Виетнам.

Ясно е, че БСП е тръгнала наред да сваля правителството, само че с лъжи и манипулации няма как да стане, заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ в декларация, която прочете от парламентарната трибуна, в отговор на декларация на "БСП лява България" от миналата седмица за усвояването на европейските средства.

Караянчева заяви, че ако е вярно, че късата памет гарантира дълъг живот, колегите й от БСП са си гарантирали безсмъртие. "Историческата заслуга за замразяването на фондовете през 2008 г. беше точно ваша", обърна се тя към социалистите.

Тя отбеляза, че недоумява "псевдо загрижеността" на БСП за похарчените евросредства, след като правителството на Пламен Орешарски е дало милиони за стадиони, където няма млади хора. По думите й единствената прерязана лента била на български ресторант в Пекин и нямало и "една лопата асфалт хвърлен".

"Не използвайте агресивната партийна риторика като смокинов лист, който да прикрива експертната и електоралната Ви немощ", обърна се Караянчева към колегите си от БСП.