Държавата се отказа от „златната акция в БТК
Държавата се отказа от „златната акция в БТК / снимка: БГНЕС
Държавата се отказа от „златната акция" в БТК
66827
Държавата се отказа от „златната акция" в БТК
  • Държавата се отказа от „златната акция" в БТК

Правителството се отказа от така наречената „Златна акция" в акционерното дружество БТК и упълномощи транспортния министър да гласува за отписване на дружеството от регистъра на публичните дружества на заседанието на общото събрание в края на месеца. Решението беше обявено от министър Данаил Папазов.

В резултат на него БТК ще стане изцяло частна компания и ще се управлява от мажоритарния собственик в лицето на банкера Цветан Василев и руската компания ВиТиБи Кепитъл.

Министър Папазов обяви, че не е имало вариант за друго решение, освен отказ от преференциалната акция, която дава специални права на държавата в управлението на БТК.

„Не можем да се откажем от освобождаването на акцията по простата причина, че всички предпоставки по договора са изпълнени. Защо се е взели решение да се откажат от арбитражните дела, аз не мога да кажа. Ние бяхме изправени пред ситуацията да не можем нищо да направим", коментира министърът.

Изпълнени са и трите други условия за отказ от акцията - да са изминали 5 години от срока на приватизацията, всички плащания по клоубек клаузата да са изплатени и да са изпълнени всички задължения по приватизационния договор.