Държавата не можела да субсидира Булгаргаз
Държавата не можела да субсидира Булгаргаз / netinfo
Държавата няма никаква възможност да субсидира пряко или косвено „Булгаргаз". Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски след среща с лидери на синдикални и работодателски организации, организирана от БСП в коментар за намерението за увеличение на цената на природния газ с близо 30 на сто. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране отложи решението с колко да бъде повишена цената на природния газ от 1 октомври тази година, за да изчака заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник. Според финансовия министър Пламен Орешарски близо 30-процентно увеличение на цената на природния газ ще има незначителен ефект върху инфлацията.

Структурите на КНСБ са в стачна готовност и при скок на газа с 30 процента, както се планира, са готови на бунт, категоричен е лидерът Желязко Христов. „На кой от нас му нараства заплатата с 30 процента от 1 октомври, та да можем да платим? Ако няма верни решения, решенията на Националния стачен комитет, на отрасловите федерации са борба, протестен митинг, национална демонстрация", каза Христов.

От КТ „Подкрепа" пък правят допитване до структурите си по въпроса, посочи президентът на организацията Константин Тренчев. "Хората ще трябва да извадят с 30 процента повечко пари, а те и без това ги нямат в неограничено количество", коментира Тренчев.

Работодателски организации, участвали в срещата, все още нямат решение за протестни действия. Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал, предложи монополните доставчици на услуги, какъвто е „Булгаргаз", да имат задължението да разкриват информация - такова, каквото имат публичните компании, които се търгуват на фондовата борса. „Ако това беше направено, никой нямаше да се чуди и да се пита сега: „На 5 млн. лв. печалба ли е „Булгаргаз" или е на 60 млн. лв. загуба”, аргументира се Велев. По думите на и Камен Колев, заместник-председател на БСК, трябва да повишението в цената на газа да е плавно, а не, както се планира – шоково.

„При обществения дебат трябва да се отчита обстоятелството, че държавата няма никаква възможност да субсидира пряко или косвено „Булгаргаз". Това е държавна помощ по регламентите и тя се връща, ако такава се направи", каза министърът на финансите Пламен Орешарски.

Заради финансовата криза в САЩ, която настъпва и в Европа, от КТ "Подкрепа" предложиха да се обмисли създаването на гаранционен фонд към задължителните доброволни пенсионни фондове, съобщи лидерът Константин Тренчев.Според него пенсионните фондове трудно могат да фалират, тъй като в тях всеки месец постъпват свежи пари, но ако част от тях се вложат нецелесъобразно, операцията може не само да не е успешна, но и да реализира загуба. Финансовият министър обаче смята, че няма проблем около въпросните фондове.