Държавата да бъде по-агресивна при реализация на енергийни проекти
Държавата да бъде по-агресивна при реализация на енергийни проекти / netinfo

В енергетиката бих желал да видя една много по-агресивна стратегия от страна на българската държава при реализация на енергийни проекти. Това коментира за Дарик радио бизнесменът Христо Ковачки.

Бизнесменът съобщи, че вече се е срещнал с новия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, с когото са разговаряли за енергийни проекти и проблеми в енергетиката. Говорихме и за проблеми на наши предприятия – мен лично най-много ме интересува реализацията на проекта за изграждането на нова заместваща мощност на територията на мини „Марица-Изток”. Най-доброто място за изграждането на този проект е територията на „Брикел” – фирмата би била най-добрият инвеститор за този проект, каза още Ковачки.

По повод политиката на държавата в сектора енергетика Христо Ковачки посочи: „За мен би било върховно удоволствие след няколко години българската Национална електрическа компания да купи електроразпределително дружество в Чехия и ТЕЦ в Германия например. Това ще покаже реализация на наши проекти и защита на наши енергийни интереси на територията на Европа”.

Според бизнесмена било грешка, че се принизявали позициите, които има нашата НЕК в сравнение с другите компании. Не сме по-зле от националните електрически компании на Гърция, на Чехия, а виждате, че те купуват ЕРП-та, купуват ТЕЦ-ове, инвестира, даде пример Христо Ковачки.

Енергийната ни система има страшно много резерви и няма никакъв риск България да остане без електроенергия, каза на друг въпрос бизнесменът. Според него въпреки това трябвало по-агресивно да се използват съществуващите мощности, да се оптимизира производството на ток.

Ковачки изрази надежда, че вече след влизането на България в Европейския съюз реализирането на корупционни схеми ще стават по-сложно и по-трудно и корупцията в страната ще намалее.