Държаната администрация търси 322 младши експерти
Държаната администрация търси 322 младши експерти / снимка: Sofia Photo Agency
Кампания за набиране на младши експерти в държавната администрация стартира от днес до 14 септември. Това съобщи министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. 322 са обявените свободни работни места, за тях ще могат да кандидатстват само висшисти. Най-добрите имат шанса да работят в областта на еврофондовете с двойно възнаграждение.

Регистрацията за четвъртия централизиран конкурс става по електронен път чрез попълване на онлайн бланка на сайта на Министерството на държавната администрация и административната реформа. Към кандидатите няма изискване да имат професионален стаж. Конкурсът ще се проведе от 29-ти септември до 3 октомври в тестови центрове в пет града в страната. Тези, които са преминали успешно изпита, могат да работят в държавната администрация в цялата страна, поясни министър Василев. „Има ясни критерии за оценка, има равен достъп за участие. Конкурсът е абсолютно безпристрастен и е сравнително евтин, тъй като с един тест се класират стотици или хиляди хора”, обясни министърът.

Акцент в тазгодишната кампания е набирането на младши експерти за работа в звената за управление на евросредствата. Назначените ще получават двойно възнаграждение, като месечното заплащане ще бъде между 600 и 1000 лв. Кандидати ще могат да се явят на два вида изпитни тестове. Има основен тест, който е задължителен за всички, въпросите са 60, а времето за отговор – 60 минути, което считаме че е достатъчно, каза министър Василев и допълни: „Има и осем специализирани теста, като всеки от тях е с времетраене 30 минути, а въпросите са 30”.

Министър Николай Василев каза още, че предстои промяна в Закона за държавната администрация, която ще даде възможност за по-бързо кариерно израстване. Най-общо казано, пътят за издигането на един младши експерт в най-добрия случай ще бъде съкратен от шест години на година и половина.

По думите на министър Василев от трите издания на конкурса успешно са преминали 521 души. От тях 94 са назначени за младши експерти в 41 администрации, като девет са на работа в Министерството на държавната администрация и административната реформа.