Дърводобивният бизнес иска да участва в изготвянето на закони за горския отрасъл
Дърводобивният бизнес иска да участва в изготвянето на закони за горския отрасъл / netinfo

Фирми от горския отрасъл през цялото време ползват протекциите на ДПС в Родопския регион, заявиха от бранша. На повечето производители се отказват качествени суровини, а приближените до ДПС извършват нарушения, които са в абсолютен разрез с конкурентните практики.

В областта на дърводобива и преработването в целия Родопски регион фирмите, които гравитират около ДПС, нарушават закона безнаказано, заяви Калин Симеонов, председател на Управителния съвет на Камарата на дървообработващата и мебелната промишленост.

От бранша твърдят, че проектозаконите за горския отрасъл се създават и приемат без тяхно знание и участие и настояват това да се промени. По този повод всички браншови организации се обединяват в конфедерация и апелират нейни представители да участват в законодателния процес. В последните една-две години има девет апокрифни проекта, за които само сме чували, но не знаем какво предстои, каза Кристина Пухалева, председател на Управителния съвет на Съюза на горско-търговските фирми.Според бизнеса сериозна причина за пожарите в страната е неподдържането на ивиците между земеделския и горския фонд, както и остарялата техника за гасене на огъня.