Дълговете на Нафтогаз за руско синьо гориво стигнаха 1,3 млрд. долара
Дълговете на Нафтогаз за руско синьо гориво стигнаха 1,3 млрд. долара / снимка: Gulliver/Getty Images

Ръководителите на "Газпром" и "Нафтогаз-Украйна" Алексей Милер и Евгуний Бакулин са провели среща, на която са обсъдили изпълнението от страна на украинската компания на всички необходими условия за безпроблемното и без прекъсвания транзитиране на руски природен газ в Европа за предстоящия зимен период.

Страните също така са обсъдили погасяването на задълженията на "Нафтогаз" за доставеното вече синьо гориво от "Газпром".

Задълженията на украинската страна за доставения руски газ достигнаха над 1,3 милиарда долара и финансовото положение няма изгледи да се подобри, е заявил по-рано заместник-председателят на УС на "Газпром" Виталий Маркелов.

"Към днешна дата дълговете на "Нафтогаз" към "Газпром" възлизат на 1,3 милиарда долара. Осъзнавайки проблемите, с които се сблъскват украинските колеги, "Газпром" винаги е проявявал разбиране. Ние сме платили за транзита на газ през украинска територия до януари 2015. Т.е. "Газпром" е заплатил за повече от година напред, за да може Киев да си плаща руския газ, който купува", е заявил Маркелов.

Той е добавил, че Украйна, която се намира в тежка икономическа ситуация, напълно е прекратила покупката на руски газ и е започнала да вади газ от подземните хранилища, разположени в западните части на страната.

"Украинските колеги са нагнетили в хранилищата едва 17,6 милиарда куб. м., което е много малко. Съществуват рискове за транспортирането през есенния и зимен сезон. За безпроблемния транзит на газ са необходими 21,5 милиарда куб. м. Но днес украинските колеги вече са започнали да черпят от хранилищата синьо гориво още преди настъпването на зимния сезон. При тези темпове преди захлаждането в тях ще останат около 14 милиарда куб. м. Това е катастрофа", категоричен е Маркелов.

Той е подчертал, че "Газпром" е готов да търси компромиси и от компанията се надяват, че решение ще бъде намерено.