Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че евентуалното излизане на неговата страна от Европейския съюз ще означава "началото на края на еврозоната". "Излизането на Гърция от ЕС не е вариант за никоя от двете страни. Това би означавало начало на края на еврозоната и би се отразило негативно на населението на Европа", заявява Ципрас в интервю, публикувано от австрийския вестник "Курир".

Той припомня, че разговорите на тази тема се водят, откакто Атина започна да прилага програмата за строги икономии. "Тази програма, натрапена ни от ЕС и МВФ, затруднява нашата страна. Тя не дава положителен ефект за икономиката, конкурентоспособността не порасна, а дълговете на страната не намаляха", подчертава Алексис Ципрас.

Междувременно руският вицепремиер Аркадий Дворкович, цитира от ТАСС, каза, че "Русия е готова да обмисли предоставянето на финансова помощ за Гърция". На икономически форум в Санкт Петербург Русия и Гърция подписаха меморандум за газопровода Турски поток, а гръцкият премиер е в руския град. На форума присъства и гръцкият премиер Алексис Ципрас, който ще се срещне по-късно с руския президент Владимир Путин.

В отговор на въпрос дали Атина може да се обърне за помощ към Москва генералният секретар по международните икономически отношения в гръцкото Министерството на външните работи Гиоргос Ципрас заяви, че Гърция обсъжда "всякакви сценарии", които ще помогнат на станата да излезе от сложната ситуация с изплащането на дълга.

"Обсъждаме всякакви сценарии, които ще ни помогнат да излезе от сложната ситуация. Но всички трябва да разберат, че правителството на Гърция не може да бъде шантажирано", каза той пред агенция Sputnik.

Френският президент Франсоа Оланд призова да се "направи всичко" за постигане на "компромис" с гръцкия дълг на извънредната среща на върха на еврозоната в понеделник в Брюксел.

Ние трябва да "положим всички усилия, за да се възобновят преговорите. Разговорите могат да стигнат до компромис, но компромис въз основа на правилата на ЕС", каза в Братислава френският държавен глава.

Кризата в Гърция се задълбочава, а чувството за несигурност започва да всява паника в населението. Само за три дни от гръцките банки са изтеглени рекордните 2 млрд. евро. Днес предстои извънредна среща на ЕЦБ, на която ще бъде решено дали ще се увеличи спешната ликвидност за банките. Европейската централна банка предупреди, че банките в Гърция може да останат затворени в понеделник.

Източник: БГНЕС