Две фирми ще работят на кариерите край Студена
Две фирми ще работят на кариерите край Студена / netinfo
Само две фирми имат концесионни договори за добив на инертни материали в района на село Студена – „СК-13" и "Автомагистрала–Хемус". Това съобщи заместник-окръжният прокурор Пламен Найденов на извънредно заседание, свикано от областния управител на Перник. Незаконно на кариерите са работили фирмите "Надежда ВИ", "ДЛВ-СИ", "Хидрострой", "Благоустройствени строежи", "Заводски строежи" и "Софстрой" – село Мрамор.

Специалисти от ВиК ще направят оценка за влиянието на взривовете върху стената на язовир "Студена" и карстовите извори, а лесничействата трябва да установят нанесените щети на околната среда и да възложат извършване на рекултивация на терените от концесионерите. Районът денонощно ще се охранява от жандармеристи, а ДАИ ще контролира преминаващите там тежкотоварни автомобили. Водачите им ще бъдат санкционирани, ако се транспортира скална маса по главен път Е-79.

РИОСВ–София ще изготви оценка на запрашеността на въздуха от взривовете. Очаква се до края на май да бъде възстановена РИОСВ-Перник, съобщи депутатът от "Коалиция за България" Ненко Темелков. Той е получил уверения за това от министрите Джевдет Чакъров и от Пламен Орешарски. В момента районът се обслужва от РИОСВ–София.

Мерките бяха набелязани днес в Перник на спешно съвещание за решаването на проблема с незаконните кариери край с. Студена, в което участваха представители на областната управа, Общината, полицията, прокуратурата, народните представители от региона, държавните лесничейства, НАП и ВиК.