Дребните търговци закръглят цените нагоре от 2007
Дребните търговци закръглят цените нагоре от 2007 / netinfo

След влизането на България в Еврозоната се очаква предимно дребните търговци да бъдат склонни да закръгляват цените нагоре. По-вероятно е закръгляването на някои цени нагоре да засегне малките населени места. Това е посочено в  доклада на българската делегация, която участва в заседанието на Смeсения консултативен комитет "Европейски съюз - България"/СКК/ , съобщи пресцентърът на Икономическия и социален съвет.

Заседанието е открито в Брюксел и темата е "Подготовката на България за присъединяване към Еврозоната и очакваните икономически и социални измерения". Председател на българската делегация е лидерът на КНСБ Желязко Христов.

Като критична зона след влизането на страната в еврозоната са посочени услугите и особено комуналните с монопол на пазара. Цените на стоките и труда ще догонват средните европейски в по-дългосрочен план, пише в доклада.

Изучаването и прилагането на опита на отделни страни налага необходимостта българското правителство да разработи собствена стратегия и политики в отделните области за подготовката и присъединяването на страната към Еврозоната, е друга теза в доклада на българската делегация.

В българския доклад се отчитат положителните страни на съществуващия в момента валутен борд за по-леко преминаване към еврозоната. Подчертават се също макроикономическите и микроикономическите измерения на приемането на еврото като основна платежна единица за страната.

Общият извод на доклада на българската делегация е, че ако България прилага правилна стратегия и политика, ако подготви и информира правилно и навреме гражданите за промяната, включването на страната в Еврозоната ще донесе съществени ползи за икономиката и обществото.

В българския доклад се казва, че страната трябва да влезе в еврозоната, след като вземе най-важното стратегическо решение за времевия хоризонт. В процеса на формиране на това решение трябва да се имат предвид икономическите интереси на домакинствата и фирмите и макроикономическата политика на страната.

Това ще бъде последното заседание на СКК, тъй като се очертава общото мнение, че България ще стане член на ЕС от 1 януари 2007 г., информира пресцентърът. Жан-Мари Габо - заместник-ръководител на главната дирекция "Разширяване", екип за България - е изказал мнение, че България ще бъде приета два пъти в ЕС - веднъж по брюкселско и веднъж по българско време. Ан Дейвисън - председател на Секцията на Европейския икономически и социален комитет за "Външни връзки" е заявила, че присъединяването на България към ЕС е стъпка към по-нататъшното разширяване на съюза и към започване на разговори с Турция.