Дянков: Предвижда се промяна в данъчните закони
Дянков: Предвижда се промяна в данъчните закони / снимкa: Sofia Photo Agency
Дянков: Предвижда се промяна в данъчните закони
22411
Дянков: Предвижда се промяна в данъчните закони
  • Дянков: Предвижда се промяна в данъчните закони

Правителството предвижда промяна в данъчните закони, която реално ще бъде въведена през 2011 година, коментира при посещението си в Перник финансовият министър Симеон Дянков.

В Бюджет 2010 не се предвижда промяна в данъчната политика с цел финансово стабилизиране на общините, както и децентрализация на допълнителни данъци, каза още Симеон Дянков. На този етап общините могат да събират повече средства от данъци по сградния фонд, тъй като промяната в данъчните закони се отнася за следващия бюджет, допълни финансовият министър, като отбеляза, че нито общините, нито държавата могат да фалират.

„За година и половина страната ни може да излезе от кризата, но са необходими поне два мандата, за да стигнем средно европейско ниво", коментира още той.

„Доверието на външните институции към страната ни се връща, допълни Дянков, като даде за пример за осигурения заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 1 млрд. и 400 млн. лева. Работи се по още два заема, които зависят пряко от балансирането на бюджета до края на годината. На този етап се отпускат средства предимно по инфраструктурни проекти, които са около 25 на брой и чието приключване трябва да стане до зимата. Надяваме се на добри фискални резултати от следващата година, за да стане по-лесно и на държавата, и на общините, каза още Дянков.

Като добрата новина на седмицата министърът определи влезлия в парламента проектозакон за здравната каса и изрази надежда до края на годината законът да влезе в действие.