Дянков: Няма да се намалява ДДС върху лекарствата
Дянков: Няма да се намалява ДДС върху лекарствата / снимка: Sofia Photo Agency
Дянков: Няма да се намалява ДДС върху лекарствата
50614
Дянков: Няма да се намалява ДДС върху лекарствата
  • Дянков: Няма да се намалява ДДС върху лекарствата

ДДС върху лекарствата няма да се намалява - в това бе категоричен финансовият министър Симеон Дянков. По думите му опитът от по-ниския данък върху добавената стойност в туризма показва, че това не е фактор за по-ниски цени.

„Казвал съм го многократно - България има различна държавна политика в данъците. Ниски данъци, но без диференциация. Видяхме по време на царя, направиха различни данъци в хотелите, какво стана - нищо. Не се намалиха цените, а само хора от тогавашното правителство си построиха хотели", коментира Дянков.

Той бе категоричен, че в настоящото правителство няма министри и зам.-министри, които са получавали бонуси от 20 000 - 30 000 лева. Такива обаче е имало в правителството на Тройната коалиция и затова вече е назначена проверка кой какви бонуси е получавал в последните пет години, допълни финансовият министър.

„Поне в нашето правителство това не е вярно. Всички имаме интерес да извадим данните. Виждаме обаче напоследък от Сметната палата, че в предишното правителство под различни форми са получавали стотици хиляди левове и затова имаме интерес да видим кой какво е получавал от политическите кабинети. Аз съм поръчал такъв анализ не само за последната година, а за последните пет. Бонуси за държавната администрация трябва да има, но да са еднакви за всички и правилата, което предлагаме в новия закон за държавния служител. Той от 16 ноември е в парламента и чакаме да го подкрепи. Там всички тези държавни администрации, които в момента не са по Закона за държавния служител, те са 13, с общо близо 16 хиляди души в държавна администрация, ще влязат и ще са по общите правила. Бонуси ще се дават само след оценки за извършена дейност, ще са свързани с оценките. Нещо, което сега не е. И няма да се дават за такси, глоби и разни такива неща, както в момента. Това ще се забрани в новия закон. Ще поискам от президента подкрепа за този закон", обясни Дянков.

До края на следващата седмица ще бъдат готови текстовете по закона за потребителския кредит, допълни още Симеон Дянков. До дни се очаква да е готова и промяната в закона за Сребърния фонд.