Дянков: Бюджет 2016 е незабележима пица, не е бюджет на реформи
Дянков: Бюджет 2016 е незабележима пица, не е бюджет на реформи / снимка: БГНЕС, архив

Бюджет 2016 не е бюджет на реформи, констатира пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков и го описа като „тиха, незабележима" пица. В него са заложени приходи от 33 млрд. лв., разходи - 34.8 млрд. лв., дефицит - 1.8 млрд. лв. или 2%. Предвиден е растеж на БВП с 2.6%.

Нинова: Хората ще обеднеят още повече догодина

Според Дянков по-големите дефицит и дълг ще бъдат проблем в бъдещето, защото ще трябва да се вдигнат данъците. „За мен бюджет 2016 е положителна стъпка спрямо 2015 и 2014 година, които бяха лоши бюджетно за България", каза още бившият финансов министър.

Залагат 2% дефицит за бюджет 2016

Според Дянков страната вече се намира в дългова спирала. „С бюджета кабинетът си гарантира спокойствие, но не може година след година да е така. Дори и да можеш да овладееш ситуацията, накрая плащаш големи лихви", каза той.

Павлова за винетките: 8 лева средно на месец няма да са толкова драматични

Бившият финансов министър определи вдигането на цената на винетките като правилно и закъсняло решение.

Реформи като тази в МВР би трябвало да се свършат преди да бъде изготвен бюджетът, а не да се появяват като изненада", каза Симеон Дянков. Според него с всяко отлагане на една реформа шансът тя да се случи е по-малък.

Методи Андреев: Реформа в МВР трябва да има

Управлението се справя добре, местните избори го показаха", каза Симеон Дянков. Според него спокойствието на гарантирано за следващите години, а дали ще последват сериозни реформи предстои да видим.