ДПС се обяви против идеи на Калфин за детските добавки
ДПС се обяви против идеи на Калфин за детските добавки / снимка: БГНЕС, архив

ДПС се обяви против идеите на правителството за промяна в социалната политика с мотива, че са „изключително сензитивни на тема права на човека". От движението разкритикуваха позицията на вицепремиера Ивайло Калфин, че майките на малолетни майки не трябва да получават детски надбавки.

Бившият социален министър Хасан Адемов обясни защо според ДПС промените са дискриминационни и до известна степен противоконституционни.

„При всички положения трябва да е ясно, че и сега майките на малолетни майки няма как да получават детски добавки, въпреки че имат право на това, защото едно от най-важните условия е децата, в случая непълнолетните майки, да посещават училище. Няма такива случаи, в които непълнолетни майки да ходят на училище, за да имат възможност родителите да получават месечни помощи за деца", каза Хасан Адемов.

Той цитира член 47 от Конституцията, според който жената майка се ползва от особената закрила на държавата, а в член 14 от Върховния закон пък е казано, че семейството, майчинството и децата са под закрилата на държавата и обществото.

От ДПС разкритикуваха и идеята за по-големите помощи за трето дете.