Допитването в Бургас няма да се отрази на строежа на нефтопровода
Допитването в Бургас няма да се отрази на строежа на нефтопровода / netinfo

Международната проектна компания, която ще строи нефтопровода Бургас – Александруполис, най-вероятно няма да се съобрази с резултатите от насрочения в Бургас референдум за строителството на съоръжението. Това стана ясно от думите на Дмитрий Евстратов от ръководството на компанията.

Тя организира посещение на общинари и еколози от Бургаския регион в порт Приморск, за да се запознаят с една от възможните технологии за построяване на петролопровода. Митьо Виделов – представител на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, каза, че все още няма окончателно решение за технологията за изграждане на терминала в Бургас. Той добави, че тепърва международната проектна компания ще поръча проучване, за да формира решение.

„Всяка страна трябва да решава собствените си проблеми сама и да се съобразява с подписаното споразумение”, бяха думите на Евстратов. Русия, България и Гърция ще вземат заедно решението коя фирма да извърши предварителното проучване, увери той. Проучването ще трае от шест до осем месеца. На база анализ ще се определи по каква технология ще бъде изграден терминалът в Бургас – дали той да бъде стационарен като в порт Приморск или танкерите ще разтоварват в открито море с буйове. При проучването ще се спазят най-строги екологични изисквания, заяви Евстратов. По думите на представителя на министерството на регионалното развитие и благоустройството в Приморск Митьо Виделов при буйовото съоръжение рисковете са много по-малки.

Очаква се нефтопроводът да бъде завършен в края на 2011 или началото на 2012 година. Досега на терминалов порт Приморск не е имало не е имало разлив. Той работи от 2001 година. Строителството на комплекса е струвало 220 млн. долара. Започнали са с 12000000 тона нефт годишно като цифрата е достигнала 74000000 тона. Кметът на Приморск каза, че терминалът е осигурил 1000 работни места на 10-хилядното население на града и няма последствия за развитието на туризма в региона.