Дончев: Ще връщаме европари, ако крави пасат по стадиони
Дончев: Ще връщаме европари, ако крави пасат по стадиони / снимка: БГНЕС, архив
Дончев: Ще връщаме европари, ако крави пасат по стадиони
83164
Дончев: Ще връщаме европари, ако крави пасат по стадиони
  • Дончев: Ще връщаме европари, ако крави пасат по стадиони

Ако след година по новите общински стадиони, построени с европари, пасат крави, средствата ще трябва да бъдат върнати на Европа. Това заяви вицепремиерът по икономическата политика и усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев по време на форума „Общините през програмен период 2014-2020".

Той допълни, че обновлението на водния сектор е сред приоритетите за новия програмен период, ако обаче страната се провали, през 2017-а година Европа няма да отпусне нови средства.

По-малко от месец остава до края на програмен период 2007-2013 и към момента близо 94% от плащанията по оперативните програми са извършени, посочи вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев: Икономиката ни не е в наркотична зависимост от еврофондовете

През следващите години обаче общините бенефициенти по проекти са длъжни да стопанисват и използват рационално реализираните с европейски пари проекти. Ако това не се случи, обаче България ще връща пари, предупреди Дончев и допълни: "Има няколко стадиона, които много ме притесняват, да знаете. След година и половина, когато дойдат проверяващите, ако на стадиона пасе някоя крава, парите за целия стадион ще трябва да се връщат. Имаме такива случаи и те са колективен грях", каза той.

Новите оперативни програми трябва да заработят на пълни обороти догодина

Вицепремиерът заяви, че е необходимо да се реализира реформата във водния сектор и да се изпълнят предвидените проекти, в противен случай, "ако се препънем някъде, от 2017 година пари за воден сектор няма".

Дончев коментира, че новият програмен период за европарите ще бъде още по-тежък за общините, тъй като контролът на държавно и европейско ниво ще се повиши.