Дончев: Необосновано е искането за поскъпване на тока
Дончев: Необосновано е искането за поскъпване на тока / снимка: БГНЕС

Необосновано е искането за увеличаване на цените на тока и парното. Това мнение изрази през БНТ вицепремиерът по икономическата политика Томислав Дончев.

Преминаването на Агенцията по обществени поръчки от икономическото към финансовото министерство няма нищо общо с министрите, а с концентрирането на контрола в едно звено. Вицепремиерът открои, че въпросът със сигурността на газовите доставки е решен.

ЕРП-та искат драстично поскъпване на тока

„Най-лошият сценарий за България е да загуби ролята си на транзитираща страна. Аз нямам притеснение от гледна точка на сигурността на газовите доставки. След изграждането на интерконектора с Гърция, който в момента е със статут на първостепенен приоритет, работи се трескаво в последните месеци, въпросът с енергийната сигурност и сигурността на доставките е решен до голяма степен", каза Дончев.

Топлофикациите искат цените им да скочат през лятото

Вицепремиерът посочи, че това не е обемът цели, който си поставя правителството. Властта иска освен сигурност на доставките и гарантирана пазарна цена, като няма предразсъдък към газа откъде идва и какъв е, освен това се цели той да бъде на добра цена и да бъде непрекъсваем, тоест да е винаги наличен.

Лошият сценарий е България да загуби ролята си на транзитираща страна, каза Дончев.