Доларът поевтиня
Доларът поевтиня / снимка: Sofia Photo Agency

След като в понеделник направи ръст от 1% до 1.4054 за едно евро, с което се покачи до едногодишен връх спрямо кошницата от валути, днес доларът изгуби сили и отново се върна леко назад. Към 13:10 часа българско време най-търгуваната валутна двойка се разменя в съотношение 1.4194 долара за едно евро.

Раздвижване на валутните пазари се наблюдава и при японската йена, която поевтиня спрямо еврото за втори пореден ден, в резултат на инвеститорско прехвърляне към по-доходни активи, деноминирани в йени.

Световните пазари реагират на новините от Америка, където властите правят опити за спасяване на ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac. Информациите за национализация на банките бяха последвани от силен ръст на Wall Street, а анализатори интерпретират решението на властите съвсем нееднозначно.

Междувременно поредната буря, насочила се към Мексиканския залив, заплашва добива на петрол. Ураганът с име Айк отне четири човешки живота в Куба и предизвика масови евакуации в западната част на страната. В азиатската търговия лекият американски петрол спадна до 105.05 долара за барел, а барел сорт брент се разменя за 100.19 долара.

В навечерието на заседанието на ОПЕК, картелът понижи цената на стоката с 13 цента до 101.08 долара.

www.DarikFinance.bg