Доларът падна под паритет спрямо франка
Доларът падна под паритет спрямо франка / netinfo

Днес пазарите ще се фокусират върху двете заседания на Европейската централна банка и Bank of England, на които се очакват решения или сигнали за лихвената политика в еврозоната и Обединеното кралство.

Анализатори отбелязват, че ЕЦБ ще продължи да се бори с инфлацията, като вероятно банката ще се въздържи да „пипа” лихвите поне до септември. Така лихвата в еврозоната ще остане на ниво от 4%, а евентуално понижаване на лихвите може да има едва през последното тримесечие на годината, когато банката се убеди, че инфлацията е овладяна.

Bloomberg припомня, че Международният валутен фонд вчера съобщи в доклад, че има 25% вероятност светът да изпадне в депресия, а оценките за загубите около финансовата кризата са, че те могат да достигнат около трилион долара /1000 млрд./.

Същевременно другата водеща финансова институция Bank of England се очаква да понижи основната лихва във Великобритания с 0.25% до 5 на сто.

Към 9.30 ч. доларът се понижи към всички основни валути. Спрямо еврото „зелените пари” се котират при съотношение от 1.5830 долара за 1 евро, спрямо 1.5788 долара за 1 евро снощи. Към йената доларът поевтиня до 100.77 йени, след като след влизането вчера на американските пазари нивото бе 102.13 йени за долар. Щатската валута се понижи отново под паритета спрямо швейцарския франк до 0.9963 швейцарски франка при 1.0017 швейцарски франка вчера.

За днес Европейската централна банка определи референтен курс от 1.5726 долара за 1 евро.

Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.24369.

* Информацията е актуална към 9.30 ч. българко време

www.darikfinance.bg