Доларът леко поевтинява на валутните пазари
Доларът леко поевтинява на валутните пазари / снимка: Sofia Photo Agency

На световните валутни пазари доларът започва работната седмица с леко понижение. Поевтиняването към еврото – за пръв път от три работни дни – е заради спекулациите, че Европейската централна банка ще запази лихвените нива в еврозоната без промяна на шестгодишния им максимум, на фона на седемте корекции надолу от страна на Федералния резерв от септември 2007 г.

Bloomberg цитира мнения на наблюдаващи пазара, които смятат, че единната европейска валута все още възможност за допълнително поскъпване.


Следващата среща на централните банкери на ЕЦБ е на 8 април в Атина, като прогнозите са, че заради високата инфлация основната лихва ще бъде запазена на ниво от 4%.

В петък вечерта по време на американската сесия доларът се повиши до пет седмичен максимум към еврото от $ 1.5361 за 1 ?.

След влизането на европейските пазари днес „зелените пари” се понижиха до $ 1.5463 за 1 ? от $ 1.5414 за 1 ? при приключване на търговията миналата седмица. Спрямо йената доларът поевтиня слабо до 105.19 ¥ от 105.30 ¥ в петък, а към швейцарския франк щатската валута падна до 1.0524 CHF спрямо петъчните нива от 1.0565 CHF.



За днес Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.5458 за 1 ?.

* Информацията е актулна към 10.30 ч. българско време

DarikFinance.bg