Дойче бьорзе и БФБ ще си сътрудничат
Дойче бьорзе и БФБ ще си сътрудничат / netinfo

Представители на Дойче бьорзе (Deutsche Boerse AG), която търси възможности за сътрудничество с по-малки европейски борси, ще се срещнат с членове на ръководството на Българската фондова борса (БФБ) на 15 декември. Това обяви директорът на дирекция "Международни връзки, комуникации и маркетинг" в БФБ Пантелей Карасимеонов, цитиран от АП.

"Те искат да представят идеите си на нашите членове, защото е важно да имат подкрепата, разбира се, на брокерските компании и на акционерите", каза Карасимеонов. "Те биха искали да направят някои презентации за начина, по който виждат стратегическото си партньорство и това, което то би могло да донесе на нас, какви ползи бихме имали от евентуалното сътрудничество с тях", допълни представителят на БФБ.

Дойче бьорзе не коментира планираната среща, но управляващият директор Райнер Райс миналия месец каза, че компанията иска да засили присъствието си в Източна и Централна Европа, както и в Русия.

"Присъстваме в региона от 1992 година. Работили сме върху много регулаторни и инфраструктурни проекти и мисля, че това е нещо, което бихме искали да засилим", каза Райс.

Миналия месец Дойче Бьорзе се отказа от предложението си да изкупи Юронекст (Euronext NV) за 8 млрд. долара, след като стана ясно, че не е в състояние да измести офертата на Нюйоркската фондова борса (NYSE), припомня АП.

"Изглежда Дойче бьорзе е променила малко стратегията си, защото преди няколко години те не проявяваха никакъв интерес към тази част на Европа", каза Карасимеонов. "Те бяха по-съсредоточени върху преговорите с Юронекст", допълни той.

Карасимеонов посочи, че БФБ, чиято пазарна капитализация в момента е около 7 млрд. евро, е получила предложения и от други компании, включително Атинската фондова борса, виенската Винер бьорзе (Wiener Boerse) и скандинавската О Ем Екс (OMX AB).

О Ем Екс не пожела да потвърди информацията за преговорите с БФБ през април, но миналия месец обяви, че е предприела инициативи "за проучване на бизнес възможностите сред борсите в Източна Европа", припомня АП.

Говорител на О Ем Екс каза, че компанията е "започнала преговори с няколко борси в региона по различни въпроси", но отказа да коментира дали БФБ е сред тях. /БТА/