Доходите ни се увеличили с 3.7% през пролетта, разходите с близо 8%
Доходите ни се увеличили с 3.7% през пролетта, разходите с близо 8% / ThinkStock/Getty Images

Доходите на домакинствата са се увеличили през пролетта с 3.7 на сто на годишна база до 1203 средно на човек. Най-голям принос в доходите ни има заплатата, следвана от доходите от пенсии, от самостоятелна заетост и от социални помощи.

Изчисленията показват, че доходът от заплата се увеличава с 5.1 на сто до 673 лева средно на човек, а с такъв процент се е увеличил и доходът от пенсии, достигайки средно на човек 320 лева. Средствата от самостоятелна заетост са намалели с 1.6 на сто до 84 лева на човек, а парите от социални помощи са останали без промяна на ниво от 44 лева средно на човек.
Разходът средно на човек от домакинство е нараснал със 7.9 процента на годишна база до 1093 лева през пролетта, като над една трета от парите отиват за храна, с дял от близо 17 процента са комуналните разходи, а всеки девети лев от джоба ни отива за транспорт.

Статистическите сметки показват, че в абсолютни стойности разходите за храна са се увеличили с 3.7 на сто средно на човек до 369 лв. Разходите за комунални услуги обзавеждане и поддържане на дома да скочили с 18.6 процента до 182 лева средно на човек от домакинство, а разходите ни за здраве са скочили с 10 процента до 55 лева на човек средно. С 14 на сто повече сме дали за алкохол и цигари - 51 лева средно на човек. За облекло и обувки през пролетта на тази година сме дали с 5.7 на сто повече или 37 лева средно на човек.

Разходите за транспорт и телефон намаляват леко с 1.5 на сто до 125 лева средно на човек.