Доходите на германските топ мениджъри нарастват
Доходите на германските топ мениджъри нарастват / снимка: EPA/BGNES

Ръководителите на 30-те водещи германски концерна са спечелили през миналата година между 1,5 и 14 милиона евро. Абсолютен лидер по ниво на доходи за пореден път е директорът на „Дойче Банк“ Йозеф Акерман, съобщава „Дойче Веле“.

Доходите през 2007 г. на големите мениджъри от водещите германски компании отново са се увеличили значително. По данни на Германския съюз на държателите на ценни книжа (DSW), в сравнение с 2006 г. средната заплата на „обикновения“ член на управителен съвет (УС) на германски концерн е нараснала през 2007 г. с 7,8 на сто и е достигнала 2,93 млн. евро. Председателите на УС на 30-те германски компании, влизащи в борсовия индекс DАХ, са спечелили средно още повече – 4,7 милиона евро, пише БГНЕС.

Начело на списъка е директорът на „Дойче Банк“ Йозеф Акерман, който през 2007 г. е спечелил 14 милиона евро. Втори е ръководителят на концерна „Даймлер“ Дитер Цетше, чиито доходи са достигнали 10 милиона евро, следван от Волфганг Райтцле, председател на УС на химическия концерн „Линде“, с 8,1 милиона евро.

Ръстът на заплатите на топ мениджърите през изминалата година е бил пропорционален на увеличаването на операционната печалба на ръководените от тях компании. През 2007 г. този показател, по данни на DSW, е нараснал средно с 18%.

Интересното е, че бонусите и премиите, получавани за успешна дейност на предприятията, съставят основната част от доходите на германските мениджъри – около 56 процента от общата сума на заплатата.

На фиксираната заплата се падат 26 процента от крайния доход, а останалите 18 на сто се формират за сметка на операции с ценни книжа.