Догодина ще се увеличат всички пенсии и минималната заплата
Догодина ще се увеличат всички пенсии и минималната заплата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Догодина ще се увеличат всички пенсии и минималната заплата
56544
Догодина ще се увеличат всички пенсии и минималната заплата
  • Догодина ще се увеличат всички пенсии и минималната заплата

От 1-ви януари догодина минималната работна заплата ще бъде увеличена от 290 на 310 лева, съобщи в Бургас социалният министър Тотю Младенов. От думите му стана ясно, че до края на този месец ще бъде свикано заседание на съвета за тристранно сътрудничество, на което ще бъде обсъдено това предложение, както и вдигането на всички пенсии от следващата година, като обсъжданото увеличение е между 8 и 10 процента.

Въпреки исканията на синдикатите за вдигане на минималната заплата на 330 лева от януари 2013-а или още от октомври тази година, социалното министерство ще предложи увеличение с 20 лева от началото на следващата година. Така общото увеличение на минималното възнаграждение през този мандат е 70 лева, посочи министър Тотю Младенов.

„Искам да отбележа, че тройната коалиция от 2005 до 2009 година увеличи минималната работна заплата общо със 80 лева при тройно по-голяма инфлация, отколкото тази за периода 2009-2013", каза той.

Минимум с 8 процента ще бъдат вдигнати всички пенсии през следващата година, стана ясно от думите на Младенов. „При всички случаи увеличението на пенсията ще компенсира инфлацията през последните три години", увери министърът.

Преди месец финансовият министър Симеон Дянков предложи ръст на всички пенсии от януари догодина с минимум 7.3 процента, каквато е според някои изчисления стойността на натрупаната през последните три години инфлация. От изказване на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова стана ясно, че увеличението не може да стане преди април. Днес финансовият министър Симеон Дянков опроверга нейното твърдение и заяви, че доходите на възрастните хора ще се увеличат още от началото на следващата година. Тъй като икономиката ни върви нагоре, никое министерство няма да понесе рестрикции във връзка с бюджет 2013, обеща Дянков. Планирано е увеличение на средствата за образование, здравеопазване и култура.