Доц. Сарийски: Банките печелят от понижението на лихвите по депозитите
Доц. Сарийски: Банките печелят от понижението на лихвите по депозитите / снимки: БГНЕС

Понижаването на лихвите по депозити носи печалбата на банките, обясни доц. д-р Григор Сарийски при представянето на годишен доклад за развитие на икономиката на Института за икономически изследвания при БАН.

Той обясни, че банковата система успява да отбележи положителни тенденции, защото въпреки намалението на приходите по лихви от кредити с 5% на годишна база, разходите по депозитите са намалели с 29%, а приходите от такси и комисионни са се увеличили с 12%. Той допълни още, че тази тенденция се наблюдава в няколко големи банки.

Доц. Сарийски коментира, че вече втора година има позитивен прираст в търговските резултати на банките, след като няколко години печалбите са намалявали. През първото тримесечие на 2015 година има увеличение с около 1/3 спрямо същия период на 2014.

Доц Сарийски Банките печелят от понижението на лихвите по депозитите
netinfo
„Въпросът е от какво все пак банките успяват да печелят, при положение че картината, която обрисувах, далеч не е розова? Много просто - от понижаването на лихвите по депозити. Ако направите съпоставка на приходите от лихви по кредити - те са намалели с около 5 на сто на годишна база за първото тримесечие на 2015 година, а разходите по депозити са намалели с 29 на сто. Независимо от това, че има увеличение на депозитната база, понижението на лихвите си е свършило работата и разходите са намалели с почти една трета. Увеличават се за сметка на това приходите от такси и комисионни - те нарастват с близо 12 на сто. Така че това е начинът, по който банковата система като цяло успява да си върже финансовия резултат и дори да отбележи позитивни тенденции", каза той.

Хампарцумян: Високите лихви не означават добро здраве на банката

По думите му неблагоприятното е, че тази тенденция се отнасят само за няколко големи банки, които стоят добре на пазара. „Всички оставали имат проблем с понижаването на лихвите, тъй като агресивното понижение на лихвите би означавало изтегляне на депозити от тях. Хората са склонни да влагат пари при под 1 процент лихва само и само да бъде в стабилна банка. Другият начин да мотивирате човек да вложи пари в банка, е като му дадете по-приемлива лихва. И това е причината, поради която не всички банка могат да бъдат толкова агресивни", каза финансистът.

Доц Сарийски Банките печелят от понижението на лихвите по депозитите
netinfo
Доц. д-р Сарийски обобщи, че 2014 година е била неблагоприятна за финансовия сектор и последиците от събитията около КТБ тепърва ще се изясняват.