До края на юли подписваме споразумението за новите европейски програми
До края на юли подписваме споразумението за новите европейски програми / снимка: БГНЕС, архив

Преговорите за Споразумението за новите европейски програми до 2020 г. ще бъдат приключени в края на юли - началото на август. Това съобщава пред в. „Преса” министърът на правосъдието Зинаида Златанова.

Дали формално това или следващо правителство ще го подпише, за мен няма никакво значение, защото работата, която това правителство свърши по неговата подготовка, бе огромна. Оставям едно подготвено споразумение. Може да го подпише, който пожелае”, уточнява Златанова.

„Това споразумение не е договаряно от един човек, нито дори само от министрите. През цялото време подготовката му вървеше при изключителни условия на публичност. Преговорите се провеждат и в тясна координация с ЕК. Като говорим за опитите за истеризиране на най-различни въпроси, аз съм страшно благодарна, че като опитни и надеждни партньори представителите на комисията подходиха трезво, рационално към всички открити въпроси”, казва още тя.

По отношение на твърденията на Бойко Борисов, „че когато управлява БСП, Брюксел ни спира еврофондовете, а когато ГЕРБ е на власт, ни ги пуска” Златанова коментира: „Това в никакъв случай не е вярно. Заварихме 35% усвоени евросредства, а в момента сме на 55%. Т.е. за една година нашето правителство успя да усвои почти същата сума, която бе усвоена за предните шест години. При нашето управление в страната са влезли над 4 млрд. лева. Така че твърдението не почива на никакви факти. Колкото и пъти да се повтаря една лъжа, няма как да стане истина, защото числата говорят:, подчертава Златанова.