До края на 2011 г. трябва да усвоим общо 296 млн. евро по ОП „Транспорт”
До края на 2011 г. трябва да усвоим общо 296 млн. евро по ОП „Транспорт” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
До края на 2011 г. трябва да усвоим общо 296 млн. евро по ОП „Транспорт”
33177
До края на 2011 г. трябва да усвоим общо 296 млн. евро по ОП „Транспорт”
  • До края на 2011 г. трябва да усвоим общо 296 млн. евро по ОП „Транспорт”

4,5 на сто от бюджета на ОП „Транспорт" са разплатени на получателите на средства за реализацията на проекти по програмата. Това съобщи на семинар в Банско Галина Василева, директор „Координация на програми и проекти" в транспортното министерство. Общият бюджет по програмата е повече от 2 млрд. евро. Към първи октомври усвоените пари са в размер на 90 млн. евро.

Василева прогнозира, че до края на годината процентът на усвоените средства ще расте. „Времето застрашително бързо минава, и тази цифра на усвоените средства изглежда малка. За мен и колегите, които работят в тази област, това е напълно обяснимо. Предвид това, че проектите са много големи, техния обхват е 200-300 млн. Евро, подготовката е изключително трудна. Процесът е много продължителен, труден и свързан с много финансови средства", обясни тя.

До края на 2011 г. трябва да усвоим още 296 млн. евро по транспортната оперативна програма. В тази сума могат да се включат и авансови плащания, каквито има за строителството на магистрала „Тракия". Ако не успеем да усвоим предвидените средства и страната ни не успее да договори с Брюксел друг механизъм за пренасочване на парите, ще започне освобождаването им, т.е. - ще загубим неусвоените пари.