До 2020 България ще е сред трите най-големи дистрибутори на ипотеки
До 2020 България ще е сред трите най-големи дистрибутори на ипотеки / netinfo

Испания, Франция и бъдещият член на Европейския съюз България ще бъдат трите европейски държави, оглавили списъка за дистрибуция на чуждестранни ипотеки до 2020 г., според изследване на Alliance & Leicester Mortgages, публикувано от електронното издание firstrung.com.

Изследването на Брокер Уърълд показва, че две трети от брокерите /68%/ смятат, че те ще правят повече бизнес на чуждестранните пазари на ипотеки в бъдеще. Девет от всеки десет /90%/ смятат, че Европа ще бъда най-големият удари почти половината /45%/ очакват да разширят дейността си на континента до 2020 г. Мердад Йосефи от Alliance & Leicester Mortgages коментира: “Нашето изследване показва, че британските брокери виждат Европа като пораснал бъдещ пазар за британската ипотечна общност. Мнозинството от брокерите виждат много ползи и възможности в европейския пазар. Испания, Франция и България изглежда ще бъдат горещите точки за в бъдеще заедно с Португалия, Италия и германия, които са малко след тях”.

“Навлизането в европейските и международни пазари на ипотеки ще се окаже важно за брокерите, които търсят увеличаване на броя на британски жители, желаещи да купят втори дом в установените чужди пазари на ипотеки като Испания и Франция”, каза той. Мердад Йосефи продължава: “появяването на България като процъфтяващ пазар на имоти е твърде интересно, тъй като мога да определя тази страна като изгряваща, в сравнение с вече установените пазари на имоти в Испания и Франция.

Цените на недвижимост остават сравнително евтини за британците и влизането в ЕС ще направи перспективите за този район още по-атрактивни”.