ДКЕВР задължи ЧЕЗ да отчита електромерите всеки месец
ДКЕВР задължи ЧЕЗ да отчита електромерите всеки месец / снимка: Sofia Photo Agency
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране окончателно прекрати тримесечното отчитане на електромерите, съобщиха от регулатора. Методът беше въведен от ЧЕЗ за абонатите на София и Западна България през пролетта на тази година и срещна сериозно обществено неодобрение. С решението си регулаторът задължава дружеството да премине към едномесечно отчитане на потребения ток.

Енергийният регулатор задължи всички електроразпределителни дружества у нас да отчитат електромерите само веднъж месечно на база реално потребена енергия. От Комисията са установили, че много от абонатите на ЧЕЗ не са били добре информирани за правата си във връзка с метода на тримесечно отчитане на тока. Освен това регулаторът е категоричен, че компанията не е разяснила детайлно мерките за прилагане на този метод.

Чешката компания не е наясно с механизма за формиране размера на междинните сметки и заплащането на прогнозните количества потребена електроенергия, мотивират се от комисията. Заплащането на тока вече ще става само според реално потребените количества ток. Такова е и изискването на европейската комисията и неизпълнението му би довело до сериозни санкции за страната, предупреди неотдавна еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева.


Отчитането на по-голям период от време е възможно само след изрично декларирано съгласие на потребителите, съобщиха още от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.