ДКЕВР ще проверява енергийните съоръжения
ДКЕВР ще проверява енергийните съоръжения / netinfo

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще започне проверки от началото на септември на енергийните съоръжения за готовността им за есенно-зимния период, когато трябва да работят при по-ниски температури и по-голямо натоварване. Това каза пред журналисти след открито заседание на комисията заместник-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев.

По думите му не се очакват особени проблеми при тези проверки. Целта на ревизиите е да установят дали на съоръженията са извършени върхови ревизии и нужната профилактика, пише БТА.

Валентин Кирчев припомни, че на дружествата на чешката компания ЧЕЗ, мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества в София, София-област и Плевен, са наложени четири санкции по 40 хиляди лева за неизпълнение на лицензионните дейности, както и една санкция от 50 хиляди лева за създадения дискомфорт на потребителите при плащането на електроенергията пред касите на дружествата през миналия месец.

На ЧЕЗ са изпратени писма да се явят в комисията в рамките на 48 часа, за да подпишат наложените вчера санкции. Продължава проверката на германската компания Е.ОN заради токов удар, в резултат на който около 20 семейства от местността "Траката" останаха без електроуреди.