ДКЕВР предлага токът да поевтинее с между 6 и 7%
ДКЕВР предлага токът да поевтинее с между 6 и 7% / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ДКЕВР предлага токът да поевтинее с между 6 и 7%
62102
ДКЕВР предлага токът да поевтинее с между 6 и 7%
  • ДКЕВР предлага токът да поевтинее с между 6 и 7%

Цените на тока ще паднат между 6 и 7 процента от 5 март, става ясно от новата таблица на страницата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в оставка. Около два часа, след като регулаторът предложи електроенергията да поевтинее с между 5 и 7% в различните региони на страната, сам се коригира и направи намаленията още по-големи.

Настоящото предложение ще намали цените най-много за абонатите на ЕВН - със 7,28 на сто. Това бе и единственото енергодружество със спад в цената над седем на сто при първото предложение на комисията. Сега намаление с повече от 7 на сто очаква и абонатите на ЧЕЗ, при които първоначално регулаторът бе предложил спад с 6,7 на сто, а сега - със 7,17 на сто. При Енерго Про понижението ще бъде с 6,22 на сто, а не както при първото предложение - с малко над 5 на сто.

Обещаното намаление на цената на тока, дадено още преди оставката на кабинета Борисов, бе 8% от 1 март. На извънредното заседание на кабинета, вече в оставка, Борисов го потвърди. „ДКЕВР ще имат решение за 7-8 процента. Това ни беше ангажимент, дано го вземат като решение днес, да сме си го изпълнили", каза Борисов.

Промяната на цената на тока през март стана възможна, след като парламентът спешно промени Закона за енергетиката. Досега промяната ставаше веднъж годишно - на 1 юли. Настояването на правителството в оставка и парламентът беше новите по-ниски цени на тока да влязат в сила от днес, но поради нуждата от технологично време това ще стане от 5 март, заяви вчера председателят на енергийния регулатор в оставка Юлиана Иванова. „Трябва да следваме съкратени, но все пак процедури", каза тя.

Следващата седмица трябва да се изпратят становища до енергийния регулатор и да се проведе обществено обсъждане. След това ще бъде взето решение за окончателния размер на цените на тока. В проекторешението не се обявява в какъв период ще действат те.