ДКЕВР предлага газът да поскъпва с близо 8% на три месеца
ДКЕВР предлага газът да поскъпва с близо 8% на три месеца / netinfo

Природният газ да поскъпва с близо 8 процента в началото на всяко тримесечие. Това е отговорът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на поисканото от „Булгаргаз” 25 процента поскъпване на горивото от 1 януари. Ако схемата бъде приета, то това няма да доведе до по-високи цени на парното в средата на отоплителния сезон.

Предложението на енергийната комисия е цената на природния газ да се актуализира с един и същи процент на всеки три месеца през 2008 г., като повишението е 7.95%.

Първото увеличение на цената на природния газ ще влезе в сила от 1 януари 2008 г. Целта е да се предотврати рязко увеличение на цените на газа и възможен ценови шок, както за битовите потребители, така и за бизнеса.

В началото на седмицата „Булгаргаз” предложи цената на горивото за първото тримесечие на 2008 година да бъде 416 лв. за 1000 куб. м, което е с над 19 процента повече от утвърдените от енергийния регулатор цени и над 25 на сто повече от реално действащите тарифи.

Ако предложената от експертите на комисията схема бъде одобрена, не се очаква новата цена на природния газ да доведе до промяна в цените на топлофикационните дружества в рамките на отоплителния сезон, заяви председателят на регулатора Константин Шушулов.

Той допълни, че при такава равномерна корекция големите консуматори на газ ще могат да направят дългосрочно планиране на разходите си.

Предложението на Държавната комисия ще бъде обсъдено на открито заседание на 19 декември.