Директива за химикалите влиза в сила в ЕС
Директива за химикалите влиза в сила в ЕС / netinfo

От днес в Европейския съюз влиза в сила нов закон за регистрацията, оценката и одобрението на химикалите, съобщиха електронното издание eupolitix, Би Би С и "И Ю обзървър".

Документът, който е най-сложният закон в историята на ЕС, цели да намали рисковете за здравето, които носят химикалите, използвани във всекидневието, като задължи компаниите да регистрират информация за безопасността на продуктите си в Европейската химическа агенция, която отваря врати.

В агенцията вече работят 40 души, които ще отговарят на телефонни запитвания относно новия закон, пише БТА.

Първият краен срок за регистриране на новата информация е юни 2008 г., но пълният пакет от законодателни мерки се очаква да бъде разгърнат до 2018 година. Първоначално ще бъдат регистрирани най-опасните химикали , както и химикалите, използвани в най-големи количества.

Производителите вече работят по поделянето на разходите за изпитване на продукцията, които според Европейската комисия ще достигнат 10 млрд. евро, разпръснати през следващите 11 години. Тези разходи обаче ще бъдат компенсирани от ползите за здравето на потребителите и околната среда. По изчисления на ЕК новият закон ще намали разходите за здравеопазване с 97 млрд.евро през следващите тридесет години.