Димитров предлага СО да е едноличен собственик на софийското парно
Димитров предлага СО да е едноличен собственик на софийското парно / снимка: Sofia Photo Agency

Държавата да прехвърли всички свои акции от „Топлофикация – София” на Софийска община. Това е предложил министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на столичния кмет Бойко Борисов, съобщи министърът пред журналисти. Така общината ще трябва да поеме държавните гаранции за дълговете на столичното парно.

Министър Петър Димитров е изпратил писмо до кмета на София Бойко Борисов, в което предлага да се свика извънредно общо събрание на Съвета на директорите на столичното дружество и изразява съгласието на държавата за промяна на капитала на „Топлофикация – София” с 55 милиона лева, колкото са текущите задължения на дружеството към „Булгаргаз”.

„Изпратих му писмо и дори мога да ви го покажа, тъй като усещайки вашето любопитство, го държа у себе си. Даваме съгласие да се вдигне капиталът на „Топлофикация–София” с 55 млн. лв. и те да бъдат получени от Софийска община”, каза Петър Димитров.

В това писмо министърът е поискал и държавата да прехвърли целия си капитал в „Топлофикация София на общината, т.е – общината да стане едноличен собственик на столичното парно.

„При изискването общината да поеме държавните гаранции, които сега е поела държавата, два големи кредите. Второ, искаме да гарантират бъдещите плащания към”Булгаргаз”, поясни енергийният министър.

Държавата също е готова да се превърне в едноличен собственик на парното в София, ако общината откаже, съобщи още министър Димитров.

„По-добрият вариант е да има един собственик на Топлофикация – София” и не по всеки въпрос общината да припка при държавата и държавата да припка при общината”, допълни Димитров.

Предстои Столична община да реши дали да приеме предложението на държавата. Министър Димитров не пожела да се ангажира в какъв срок може да се случи това.