Димитров: „Фьост Алпине” няма да измести Кремиковци
Димитров: „Фьост Алпине” няма да измести Кремиковци / снимка: Sofia Photo Agency

Ако австрийската компания за стомана „Фьост Алпине” реши да построи новия си завод в България, това не означава, че производството на „Кремиковци” ще стане излишно. Това заяви в Австрия министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров при посещението му в Линц, където се намира един от заводите на компанията.

Министърът поясни, че бъдещето на „Кремиковци” не зависи от появата на конкурентно производство, а от това дали заводът ще реши екологичните си проблеми. Според участници в разговорите с кандидат-инвеститорите, те се усложняват от желанието на купувачите да намалят размера на задълженията на комбината.

До есента „Фьост Алпине” ще вземе решение в коя от четирите държави, сред които и България, ще построи завода си за производство на стомана. В него се предвижда да бъдат вложени 5 млрд. евро под формата на инвестиции. Един от решаващите фактори е дали Европейската комисия ще промени политиката си към производствата, които изхвърлят въглероден двуокис, поясни главният изпълнителен директор на „Фьост Алпине” Волфганг Едер.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров поясни, че ще предложи на Народното събрание България да се присъедини към инициативата на седем европейски държави, които настояват пред Европейската комисия металургичните и енергийните предприятия да бъдат извадени от регламента, който ограничава количествата парникови газове на територията на Европейския съюз. Тази политика принуждава производителите да се изтеглят от Европа, коментира още министърът.