Дикран Тебеян: Назрял е моментът за мерки срещу укриването на доходи
Дикран Тебеян: Назрял е моментът за мерки срещу укриването на доходи / netinfo

За нас е назрял моментът да се предприемат много сериозни мерки срещу сивата икономика и укриването на доходи. Това каза в предаването „Денят” на Дарик радио Дикран Тебеян, заместник-председател на Българската стопанска камара. Колкото повече увеличаваме разлика в ставката за ниските и високите доходи, толкова повече увеличаваме стимулите да не се декларират истинските размери на доходите. Според мен това увеличаване на диференциацията води именно до това – до увеличаване на стимулите. И веднага го сравнявам с другото - с въваждането но криминализиране на неплащането и укриването на заплати и осигуровки.

Доброто е, че наистина укриването на доходи трябва да се криминализира. Но правилно е да се преследва укриването на заплати и осигуровки, но не е правилно неплащането. Проблемът е, че неплащането може да се дължи на обективни причини. Когато контролните органи са установили неплащане, това означава, че този човек не е в сивата икономика. Човекът си е декларирал заплатите, които плаща, но не може да ги плати, защото няма приходи. Но когато ги укрива, това е обществената опасност. Там трябва да се насочат ударите, каза заместник-председателят на БСК.

Друго, което поражда проблеми, са въпросите на демографската политика, каза Тебеян. оценяваме много правилно въвеждането на пълно семейно подоходно облагане. За нас това ще изиграе сериозната роля за стимулирането на раждаемостта, защото щом имаш деца сериозно ще се намалят данъците, които плащаш върху заплатата си. Обаче 15 дни отпуск при мъжете за раждане на дете или това че ще се увеличи еднократната помощ за раждане на второ дете, стрива ми се , че ще има нулев ефект, прогнозира Тебеян.

Засега се говори за намаление с три пункта на осурителната тежест, но и за увеличаване на здравното вноска. Там според мен увеличението на здравната вноска не решава праблемите, каза Тебеян.