„Девня Цимент ще обработва столичните боклуци?
„Девня Цимент ще обработва столичните боклуци? / снимка: Sofia Photo Agency

Девня цимент" и Столична община преговарят за обработката на софийските боклуци, съобщи за Дарик Ивайла Василева, координатор „Околна среда" в девненското предприятие. Циментовият комбинат изгражда инсталация за производство на циментов клинкер, към която ще бъде реализирана и специална инсталация за твърди битови отпадъци. Ако от община София проявят интерес, столичните отпадъци ще бъдат използвани за гориво за производство на цимент. От инсталацията за отпадъци, инвестицията за която ще бъде 500-900 000 евро, ще могат да се възползват и други общини. Първата копка на съоръжението ще бъде направена през юни, тази година. Предвижда се инсталацията да бъде готова до 2011 година.

От „Девня цимент" са категорични, че инсталацията ще произвежда 49 кг. гориво за циментовите пещи (RDF) от 100 кг битов отпадък. При технологията, с която ще бъдат обработвани боклуците, ще остават само 2-3% за депониране. Всички останали отпадъци ще се превръщат в гориво за производство на циментов клинкер. Обработката на един тон боклуци ще струва 15-20 евро на общините. Европейската практика показва, че депонирането на само един тон отпадъци струва 100 евро. Такава е цената във Франция например, твърдят от „Девня цимент". В този смисъл новата инсталация ще бъде и икономически ефективна.

Единственият проблем е, че преди да бъдат обработени боклуците в девненската инсталация, те трябва предварително да бъдат „сортирани" от общините.

Варна също е изправена пред екологична криза с боклука. Това каза в ефира на Дарик радио тази сутрин областният управител Петър Кандиларов. По думите му, ако веднага не започне да се строи завод за преработка на отпадъци в морската столица, много скоро ще имаме сериозен проблем, труден за разрешаване.