Деветима министри отговарят на депутатски питания
Деветима министри отговарят на депутатски питания / Sofia Photo Agency

Задължението търговците на течни горива да инсталират датчици на резервоарите си, като по този начин данъчните да могат да следят не само продажбите на гориво, но и постъпилото гориво при търговците, ще гласува на второ четене Народното събрание.

Промените са заложени в закона за данък добавена стойност (ДДС). Мотивите на управляващите са аргументирани с борбата срещу сивата икономика и укриването на данъци.

С друга поправка в закона за ДДС, която е по настояване на Европейската комисия, ще се усъвършенстват промените в туристическия налог. След като миналата година депутатите уеднаквиха ДДС ставката за туристическите услуги на 9%, сега ще прецизират и субектите, засегнати от промяната.

Междувременно в редовния парламентарен контрол ще участват деветима министри. На най-много въпроси ще отговаря здравният министър Стефан Константинов, като единият от тях е за децентрализация на търговете на лекарства за онкоболните и хората на хемодиализа. Министърът на правосъдието Маргарита Попова пък ще бъде питана за проблема за доверието в българското правосъдие.

Във времето за парламентарен контрол на въпроси и питания ще отговарят и министрите Росен Плевнелиев, Тотю Младенов, Николай Младенов, Сергей Игнатов, Нона Караджова, Александър Цветков и Трайчо Трайков.