Дерипаска купува 30% от австрийската Щрабаг
Дерипаска купува 30% от австрийската Щрабаг / netinfo

Компанията на руския милиардер Олег Дерипаска "Распириа трейдинг" (Rasperia Trading) ще изкупи 30 процента от австрийската строителна компания "Щрабаг" (Strabag SE) за 1,2 млрд. евро.

Това съобщи един от акционерите в компанията - "Уника", цитирана от Ройтерс. Шефът на "Щрабаг" Ханс-Петер Хазелщайнер е заявил, че компанията ще започне първично публично предлагане на акции през втората половина на годината и както преди планира да пласира приблизително същия обем.

"Распириа трейдинг" ще купи 25 милиона нови акции на "Щрабаг" и известно количество съществуващи акции, съобщи "Уника". "Щрабаг" ще получи от продажбата 1,05 млрд. евро (1,42 млрд. долара).

Собственикът на австрийската строителна компания - семейството на Петер Хазелщайнер, контролира 50 процента от компанията, а "Уника" и "Райфайзен-холдинг Ньо-Вийн" (Raiffeisen-Holding Noe-Wien) държат по 25 процента. Дерипаска е собственик на най-голямата руска алуминиева компания "Русал" и на един от най-големите в Русия производители на автомобили - Група ГАЗ, припомня Ройтерс.

Чрез дъщерни компании "Щрабаг" присъства и на българския пазар като строи новия терминал на летището в София и пътища.