Депутатите продължават с обсъждането на пенсионната реформа
Депутатите продължават с обсъждането на пенсионната реформа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите продължават с обсъждането на пенсионната реформа
47879
Депутатите продължават с обсъждането на пенсионната реформа
  • Депутатите продължават с обсъждането на пенсионната реформа

Среднощната работа на депутатите по пенсионната реформа предизвика реакцията сред парламентарните групи и в началото на парламентарния ден за малко дори измести фокуса на дебатите от пенсионната реформа. Основният аргумент на опозицията е, че в късните дебати реформата ще бъде „претупана" и скрита от обществото, от ГЕРБ пък аргументираха работата си с наваксване на пропуснатото време заради изборната „ваканция" на депутатите.

Вместо бюджет 2012 народните представители продължиха работа по пенсионната реформа и вдигането на пенсионната възраст. Това обаче предизвика недоволството на Атака.

„Нещо, което нощес не можа да стане, е нищо не налага да се гледа преди бюджета, който е обявен като точка първа в дневния ред. Хората са настроени, подготвени да гледат бюджета", каза Павел Шопов от Атака.

Според Красимир Велчев от ГЕРБ поведението Атака, БСП и
ДПС е „партизанщина", а управляващите изпълняват ангажимента си за извънредна работа заради пропуснатото време по изборите. Снежана Дукова от ГЕРБ пък обвини опозицията, че е отишла да си почива снощи, а сега демонстрира друго самочувствие. „Вие имате един единствен шанс да се молите дали в черква, дали в джамия, да се молите да успее нашата реформа, защото ако Европа плаче, ние няма", призова тя опозицията.

Михаил Миков от Коалиция за България се обърна към председателката на Народното събрание Цецка Цачева, като обърна внимание, че „очевидно голямото натоварване, дългата работа водят до психологически претоварвания в народното представителство".

От БСП по-късно обясниха, че късно снощи са излязли от пленарната зала, за да не бъде приемана толкова важна реформа "на тъмно" - без присъствието на медии, които да я отразят. Социалистите допълниха, че само един депутат от управляващата партия снощи е защитил промените, докато опозицията е имала 42 изказвания против увеличаването на пенсионната възраст.

Въпреки че депутатите работиха до полунощ, те започнаха работа само с пет минути закъснение.