Депутатите приеха промени, касаещи частните пенсионни дружества
Депутатите приеха промени, касаещи частните пенсионни дружества / снимка: БГНЕС

Пенсионноосигурителното дружество приема инвестиционна политика на всеки управляван от него фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване с минимално съдържание, определено от заместник-председателя на КФН.

Това записаха депутатите в Кодекса за социално осигуряване, вследствие на приети на второ четене промени в Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране.

Според разпоредбите, дружеството преразглежда инвестиционната политика на всеки три години, както и незабавно след всяка съществена промяна в пазарните условия. Инвестиционната политика се представя на заместник-председателя на КФН в 7-дневен срок от нейното приемане, съответно изменение или допълнение.

Управителният орган на пенсионноосигурителното дружество утвърждава вътрешни правила за процедурите за наблюдение, измерване и управление на риска, свързан с инвестициите на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, В едномесечен срок от влизане в сила на измененията заместник-председателят на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", определя с решение минималното съдържание на инвестиционната политика. С промените в закона се въвеждат задължения за управляващите дружества, както и за лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, да използват адекватни методи за оценка на рисковете и да не се доверяват единствено и механично на кредитни рейтинги.

Източник: БТА