Депутатите приеха бюджета на ДОО
Депутатите приеха бюджета на ДОО / снимка: Sofia Photo Agency
Депутатите приеха бюджета на ДОО
35306
Депутатите приеха бюджета на ДОО
  • Депутатите приеха бюджета на ДОО

На извънредно заседание и удължено работно време парламентът прие окончателно бюджета на Държавното обществено осигуряване, с който от догодина се вдига осигурителната вноска с 1,8 % и се въвеждат диференцирани минимални прагове за самоосигуряващите се. Хората, които се осигуряват сами и имат месечен доход до 5400 лева, ще внасят месечни осигуровки от 420 лева. Хората с доходи между 5401 и 6500 лева ще внасят минимум по 450 лева месечно като осигуровка. С 50 лева по-висока вноска трябва да внасят самоосигуряващите се с месечен доход между 6501 и 7500 лева. Самоосигуряващите се с по-високи месечни доходи ще внасят по 550 лева минимум.

Мнозинството отхвърли предложението на БСП минималната пенсия за 2011 година да се увеличи от 136 лева, на 149 лева.

„От както сте на власт колко е натрупаната инфлация. Никой не говори, плюс 2011 година. Ако вие не предприемете това нещо, вие ще озаконите бедността на най-рисковите групи", каза Драгомир Стойнев от БСП.

„Според официалната статистика на „Евробарометър" откакто вие управлявате България, тя е на трето място по най-бързо обедняване на българските граждани, голяма част от които са българските пенсионери", заяви Мая Манолова от левицата.

„Само и само, за да може да държите този популизъм пред българските пенсионери, вие формирате само разходи, а къде са приходите?", попита Валентин Николов.

„Пенсионери, които получават минималната пенсия, аз съм съгласна с вас, че тя е доста ниска, и трудно някои от тях, които нямат други доходи, преживяват. Има друга система - социално подпомагане, която ще помогне на тези хора да преживеят кризата", отбеляза Менда Стоянова от ГЕРБ.

„Не бива да смесваме осигурителната система със социалното подпомагане. Това, което сме заложили в кодекса за социално осигуряване е от 1 януари 2012 година да направим ясно разграничаване. Всички видове помощи и обезщетения, които трябва да се плащат и които нямат осигурителен характер, ще се плащат от Агенцията по социално подпомагане. Осигурителната система е тази, която ще плаща пенсиите и краткосрочните и дългосрочните обезщетения", категоричен е социалният министър Тотю Младенов.

В края на дебатите по важните текстове за социалното осигуряване Петър Курумбашев от БСП поиска поименно преброяване заради отсъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. По думите му тя предпочела да участва в развлекателно-музикално предаване по една от националните телевизии, вместо да присъства в залата. След започналото преброяване Цецка Цачева зае председателския стол.