Депутатите отхвърлиха предсрочното пенсиониране
Депутатите отхвърлиха предсрочното пенсиониране / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
социалният министър Хасан Адемов
69048
социалният министър Хасан Адемов
Тотю Младенов и Корнелия Нинова
  • социалният министър Хасан Адемов
  • Тотю Младенов и Корнелия Нинова

Нарастването на стажа и възрастта за пенсия спира за следващата година, а предложението замразяването на пенсионните условия да бъде за неопределен период от време бе отхвърлено от депутатите.

Предложени поправки в Кодекса за социално осигуряване предвиждаха още въвеждане на възможност за предсрочно пенсиониране с намален размер на пенсията при недостиг на до 2 години стаж или възраст и спиране на увеличаването на стажа и възрастта за категорийните работници, но идеята също беше отхвърлена в пленарната зала.

Първоначалният вариант на промените предвиждаше замразяване на възрастта и стажа за третата категория на труд да се въведе за неопределен период от време. Идеята очаквано доведе до размяна на остри реплики между опозицията и управляващите.

"Не може да спираш нещо, което е започнало преди две години, което има за цел да направи системата по-устойчива с възможност за по-високи пенсии през следващите години, без да предлагаш нищо в замяна на това. Вие обричате сегашните и бъдещите пенсионери на ниски пенсии", каза бившият социален министър и депутат от ГЕРБ Тотю Младенов.

По обвиненията, че настоящите управляващи обричат пенсионерите на ниски доходи, председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова посочи, че при заложените параметри в пенсионната реформа на ГЕРБ, "хората не могат да доживеят да вземат пенсия, камо ли да мислим дали ще е висока или ниска".

След като преди няколко дни коментира темата, и пред депутатите социалният министър Хасан Адемов повтори позицията си, че тази промяна трябва да отпадне. Причината - в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване е регламентирано, че замразяването ще важи за една година.

Адемов призова депутатите да отхвърлят текста, за да може да бъде волята на правителството и депутатите, които го подкрепят - замразяването на възрастта и стажа за пенсия да е само за година.

В крайна сметка депутатите се съобразиха с позицията на социалния министър и текстът беше отхвърлен.