Депутатите от ГЕРБ ще се срещнат с майки, за да изслушат исканията на жените
Депутатите от ГЕРБ ще се срещнат с майки, за да изслушат исканията на жените / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Депутатите от ГЕРБ ще се срещнат с майки, за да изслушат исканията на жените
59432
Депутатите от ГЕРБ ще се срещнат с майки, за да изслушат исканията на жените
  • Депутатите от ГЕРБ ще се срещнат с майки, за да изслушат исканията на жените

Депутатите от ГЕРБ приеха да се срещнат и изслушат исканията на майките, които днес излязоха на символичен протест пред Народното събрание, по време на окончателното гласуване на държавния бюджет за догодина. Часът и мястото на срещата все още се уточняват, а до тази уговорка се стигна след като майките чакаха близо час пред входа на парламента, за да бъдат допуснати вътре със своите бебета. Родителите, обединени в Инициативен комитет за повече грижи за децата в България, настояват за вдигане на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата, увеличаване на детските добавки и осигуряване на места в ясли и детски градини за всички желаещи.

След едночасово разкарване между двата входа на парламента, майките бяха допуснати в сградата със санкцията на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Причината за забавянето не стана известна дори на майките. „Не мога да кажа дали някой не си е свършил работата, но има някакъв проблем, който не мога да си обясня какъв е. Става въпрос за майки с деца", каза една от жените.

За пореден път майките потърсиха диалог с депутатите от ГЕРБ, които въпреки системните искания за среща, не успяха да изслушат предложенията на родителите преди окончателното приемане на бюджета. С тях поговори депутатът Светлана Ангелова, а Анна Тодорова аргументира исканията на майките.

„Нито вопъл, нито стон. Затова накрая идваме на крака при вас и се надяваме да чуем какви са вашите доводи за това да не се съобразите с така важните искания на майките, които не касаят само майчинството в България, а демографската ситуация в страната, защото знаете, че по данни на статистиката 40 на сто от населението на България е над 50 години, а след 20 години вие знаете какво значи това за България, включително и за пенсионната система, включително за всички нас, които ще живеем тук", каза Тодорова.

Депутатите от ГЕРБ ще се срещнат с майки за да изслушат исканията на жените
netinfo

От своя страна Светлана Ангелова посочи, че държавата не е абдикирала от грижите към децата. Всяка година от държавния бюджет се отделят над 1 млрд. лева за децата, каза тя. Майките я контрираха, че предвиденият праг на бедност за следващата година е 241 лева, а обезщетението за майчинство за втората година ще остане замразено и през 2013-а на ниво от 240 лв.

В дебата се включи и Василка Коджабашева, майка на пълнолетно момче с детска церебрална парализа. Тя обясни, че на сина й се полага социална пенсия за инвалидност в размер на 121 лева, която не е увеличавана от 4 години. „Не знам дали човек може да живее със 121 лева и всичко това е на гърба на родителите, но за сметка на това, че и родителите са поели грижата", каза майката.

Депутатите от ГЕРБ припомниха, че най-голямото перо в бюджета обхваща социалните плащания и че управляващите мислят и търсят баланс между социалните групи.