Депутатите одобриха на първо четене намаляване на състава на КРС
Депутатите одобриха на първо четене намаляване на състава на КРС / снимка: Sofia Photo Agency
Депутатите одобриха на първо четене намаляване на състава на КРС
26920
Депутатите одобриха на първо четене намаляване на състава на КРС
  • Депутатите одобриха на първо четене намаляване на състава на КРС

Членовете на Комисията за регулиране на съобщенията да бъдат намалени от 9 на 5,а мандатът им да бъде 5-годишен, предвиждат промени в закона за електронните съобщения, които парламентът одобри на първо четене. Предишното правителство реши да бъде увеличен броят им, а според вносителите на промените сега комисията няма нужда от толкова членове. Друг мотив е съкращаването на разходите за администрация в условията на финансова криза. От левицата се обявиха против измененията, защото се правела политическа чистка. Социалистите визират текста от поправките, според който в 15-дневен срок от влизането им в сила НС трябва да освободи последните трима избрани членове на КРС.

„Аз досега не съм срещал такъв случай, когато със закон се уволняват хора с мандат", каза Любен Корнезов от левицата.

„Ние не уволняваме никого. Ние възстановяваме съществуващото до май миналата година положение на комисията, която е работила по време на вашия мандат много дълго време с пет члена. В последния момент, когато виждате, че изтича мандатът на хората, които вие сте назначили, един месец преди изборите тройната коалиция назначава четирима нови човека, точно поради причината, че не можете да промените мандатите. Да, единият е от квотата на президента, но това са хора, които са назначени от вас, това се прави в последния момент, което, както казахте вие, е груба политическа намеса в независимия регулаторен орган", отговори Станислав Иванов от ГЕРБ.

„По-логично беше тези, които са вече на изтичащ мандат, нали, да обърнете. Защо не обърнахте обратно? И ще ми кажете, че не бил политически въпросът. Аз знам, че ще мине, но също знам, че с тази ръка ще се опитам да се преборя в Конституционния съд", каза Корнезов.