Депутатите гласуват промени в Закона за потребителите
Депутатите гласуват промени в Закона за потребителите / Sofia Photo Agency, архив
Депутатите гласуват промени в Закона за потребителите
62270
Депутатите гласуват промени в Закона за потребителите
  • Депутатите гласуват промени в Закона за потребителите

Срочните договори с кабелните оператори да могат да се преобразуват в безсрочни, но при същите условия, без съгласието на потребителя. Очаква се това да бъде записано в Закона за защита на потребителите на второ четене в парламента. Текстовете регулират и кога един договор се счита за валиден, както и силата на рекламите да не се различава по сила от звука в останалата част от програмното съдържание.

Един от аспектите, които депутатите трябва да решат, е как да ограничат операторите да обявяват даден договор за подписан само след телефонно обаждане. Друг казус е промяната на условията по договорите.

„Ние имаме един срочен договор, който при тази хипотеза, която е дадена в разпоредбата, след изтичането се преобразува в безсрочен. Безсрочният договор може да бъде прекратен и от двете страни по договора с предизвестие, както от потребителя, така и от другата страна. Така че нямайте притеснения в това отношение”, каза Емил Алексиев от икономическото министерство.

В текстовете се регламентират и възможността на потребителя да се откаже от договора си с кабелен оператор в едномесечен срок, ако е нарушен предварително договореният пакет от програми. И още – силата на звука на рекламите не трябва да е по-голяма от останалото съдържание.

„Сила на звука, казвам ви го категорично, че в момента тя е изравнена. Самите технически устройства не допускат рязко качване на пика на звука поради простата причина, че започват да гърмят устройствата. Следователно в интерес на всички е да лимитират и да вкарват в една обща звукова пътечка сигнала, който подават. Тук говорим за характеристики на звука. В начина, по който е изготвен продуктът, в него е вложена компресия и агресия, т.е. ние се борим срещу агресията”, каза Константин Тилев от КРС.

Промените в Закона за потребителите са едни от последните текстове, които ще бъдат приети от настоящия парламент. Днес ще се проведе предпоследното му заседание.