Депутати обсъждат таксата за електроцентралите
Депутати обсъждат таксата за електроцентралите / снимка: БГНЕС, архив
Депутати обсъждат таксата за електроцентралите
68828
Депутати обсъждат таксата за електроцентралите
  • Депутати обсъждат таксата за електроцентралите

Работна група от експерти и депутати ще се събере, за да обсъди предложенията за въвеждане на такса върху приходите на централите за производство на ток.

Това потвърди пред Дарик депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев.

Групата ще коментира ефектите върху предложените промени в Закона за енергетиката и Закона за възобновяемите източници и ще вземе крайното решение за това с какъв процент да бъдат обложени отделните видове производители на електроенергия.

Миналата седмица депутатите приеха предложението на „Атака" в закона за държавния бюджет да бъде записано, че вятърните и слънчевите централи ще бъдат обложени с 20% такса върху приходите си и ще имат ограничен брой часове на работа.

Тази мярка трябва да донесе 150 млн. лева в хазната за догодина, които ще бъдат насочени към енергийната система. Вчера от сдружение "Зелени инициативи" предложиха приходите от новата такса да се използвана "за осигуряването на стимули за широко навлизане на възобновяемата енергия в бита".

Вече е ясно, че таксата ще бъде диференцирана и ще засегне не само вятърните и соларните централи, а всички производители на ток.

Въпреки че се очакваше още в петък да станат ясни таксите за отделните производители на ток, ще бъде проведена още една съгласувателна процедура - този път с експерти от Българския енергиен холдинг и няколко парламентарни комисии.

Проектотекстовете вече са готови, но най-важната част - процентите за облагане на различните видове централи и методологията на изчисление, все още не е окончателно решена.

„Наистина ще е диференцирана ставката, като на този етап идеята е да бъдат обложени всички производители в системата, за да има справедливост. Ще бъдат обложени обаче с различни по размер такси като процент от приходите, съобразно тежестта, която представляват за системата и за обществото", уточни в петък депутатът Явор Куюмджиев.

В „Седмицата" на Дарик председателят на ветероенергийната асоциация Кенет Лефковиц обяви, че с въвеждането на такса „България ще се превърне в бананова република".

От своя страна Марияна Русенова, която е председател на фотоволтаичната асоциация, обяви таксата за „национализация".

„Искат да таксуват централа на въглища с 2%, а вятърните централи с 12%. Една централа, която емитира вредни емисии, която въздейства върху здравето на хората, как има 6 пъти по-малко обществено въздействие от една вятърна централа? И да припомня, че цените за изкупуване на нови вятърни и на нови въглищни централи са почти еднакви", допълни Лефковиц.

„Дискриминацията си е дискриминация, независимо на каква основа и в каква дреха искат да бъде облечена", обясни от своя страна Русенова.

От бранша бяха категорични, че въвеждането на новата такса може да донесе съдебна процедура на страната ни.

По предварителни изчисления „зелените" централи ще изгубят около 40 % от приходите си заради новите текстове.