Депутат предлага промени в Закона за аренда в земеделието
Депутат предлага промени в Закона за аренда в земеделието / БГНЕС, архив
Депутат предлага промени в Закона за аренда в земеделието
92113
Депутат предлага промени в Закона за аренда в земеделието
  • Депутат предлага промени в Закона за аренда в земеделието

Сливенският депутат от ГЕРБ Мария Белова ще внесе предложение за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за аренда в земеделието. Промените, които народният представител предлага в първия закон, са свързани с разпределението на пасищата, мерите и ливадите.

Новата промяна е в това разпределение да бъдат изключени животновъдните обекти с коне, заяви Белова. "Позовавам се на фактите. През цялата минала година следихме как се регулира новата процедура и фактите показват, че не изключвайки конете като пасищни животни се изкривява самата процедура", коментира още Белова.

Причината е, че конете се отглеждат във временни обекти, а не в регистрирани такива. Според Белова така се ограничават животновъдите, които отглеждат целогодишно пасищни животни в регистрирани животновъдни обекти.

Другата промяна, която ще внесе сливенският депутат е в Закона за аренда в земеделието, където да бъде изрично указано, че право да сключват договор за аренда имат не по-малко от  50%+1 от собствениците на този имот.

"Считам, че това е справедливото решение. Това е в защита, както на собствениците, така и на арендаторите", добави още Белова. Промените ще бъдат разгледани на 17 януари от комисията по земеделие и гори в Народното събрание.