Депутат предлага да се въведе дневна винетка за колите
Депутат предлага да се въведе дневна винетка за колите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутат предлага да се въведе дневна винетка за колите
38649
Депутат предлага да се въведе дневна винетка за колите
  • Депутат предлага да се въведе дневна винетка за колите

Да се въведе дневна винетка и за леките автомобили, това свое предложение ще внесе отново като промяна в Закона за пътищата, заместник-председателят на транспортната комисия от Синята коалиция Иван Иванов, съобщи той пред Дарик. Иванов е съгласен с препоръките на Комисията за защита от дискриминацията от сряда - освен да има дневна винетка и да може годишната винетка да важи за 12 месеца, независимо кога е купена. Ето какво каза депутатът:

"Аз съм получавал оплаквания от възрастни хора, пенсионери, които именно в рамките на един ден през пролетта с кола се придвижват до някакво свое лятно жилище, след което остават там да живеят и не ползват колата си до есента, когато се прибират с нея. Защо трябва тези хора, използвайки колата си в рамките на ден, да са принудени да купят винетка за една седмица? Нещо повече, в страните от ЕС има дневна винетка. Защото тук наистина съществува неравнопоставеност: издава се дневна винетка за товарните превози, защото България се пресича за ден, а за българските граждани, които масово ползват категорията К3 - винетките за личните автомобили, те нямат право."

Председателят на парламентарната комисия по транспорт Иван Вълков, каза, че може да бъде въведена дневна винетка, но цената трябва да бъде по-висока от предлаганите от КЗД 1,83 лева, защото целта на събирането на винетките е да се „акумулират средства, за да се ремонтира републиканската инфраструктура". Вълков коментира още, че за промяна в срока на валидност на годишните винетки може да се мисли догодина.