Депозитът ще запази своята атрактивност за хората, уверена е банкерка
Депозитът ще запази своята атрактивност за хората, уверена е банкерка / снимка: Sofia Photo Agency
Депозитът ще запази своята атрактивност за хората, уверена е банкерка
60320
Депозитът ще запази своята атрактивност за хората, уверена е банкерка
  • Депозитът ще запази своята атрактивност за хората, уверена е банкерка

Може да се очаква минимално увеличение на лихвите по спестовните продукти, които остават извън обхвата на данък „лихва". Това заяви в интервю за Дарик изпълнителният директор на една от водещите банки у нас Петя Димитрова. По думите й увеличението ще бъде „в рамките на нормалното", но в никакъв случай драстично. Общата тенденция за доходността при депозитите е трайно надолу. Същото ще важи и за лихвените проценти при кредитите.

За да има истинско съживяване на икономиката, правителството трябва да направи всичко възможно за стимулиране на потреблението, категорична е Петя Димитрова. „Много от компаниите вече се преструктурираха, станаха по-ефективни, намалиха разходи и така нататък. Сега вече наистина ключът е потреблението да се стимулира по всякакъв начин, което автоматически ще намали безработицата. Тоест когато ти стимулираш бизнеса и той наема повече хора, разкрива работни места и инвестира, само това е начинът", каза тя.

Съживяването на икономиката ще доведе и до по-голямо кредитиране, смята Димитрова, като подчерта, че при ипотечните кредити лихвите са достигнали предкризисните нива. Според експерта имотният пазар може да се съживи като алтернатива на спестяванията в депозити, чиято доходност вече ще се облага. По отношение на лихвите по продуктите, които остават извън обхвата на новия налог може да има увеличение на лихвите, но по думите на Димитрова то може да е само в рамките на нормалното, не с някакви абсолютни маржове или големи амплитуди.

Въпреки това инвестицията в депозит остава най-сигурната възможност на пазара.

„На депозитите в България и в цял свят няма алтернатива, която да е съизмерима. Разбира се, че има най-различни видови и форми, под които човек би могъл да инвестира, но аз смятам, че в днешната ситуация депозитът надали би бил изместен от каквото и да е", каза Димитрова. Тя изрази убеждение, че ще има продукти и форми, които биха могли да бъдат по-атрактивни, но по думите й някакви по-кардинални промени или огромни разлики няма да се получат.

„Освен това данъкът в България не е толкова голям, сравнен с повечето страни, така че смятам, че депозитът ще запази своята атрактивност. Разбира се, банките ще бъдат иновативни в рамките на това, което предвижда законът и съм убедена, че тъй като в България има достатъчно банки, достатъчно голяма конкурентоспособност, ще бъдат атрактивни за клиентите. Ние точно към това се стремим", каза банкерката.